Elmelund er et livslangt fællesskab

Selvom 34-årige Henrik officielt forlod bo- og uddannelsesstedet Elmelund for 13 år siden, er han stadig en del af det særlige fællesskab i det nordjyske. Hver torsdag bliver minder vækket til live, og nye ’elmelundere’ bliver budt velkommen, når Henrik tager et smut forbi Elmelunds torsdagsklub. Med sig har han sin kone og den kage, hun trofast bager til klubben.

”Jeg kommer stadig nede i klubben hver torsdag. Og der siger jeg også hej til alle de nye elever. Det er meget vigtigt for mig at være en del af det fællesskab. At gå væk fra det fællesskab, tror jeg ikke lige jeg kan. Personalet er bare så søde. Og jeg kommer stadig med på sommerturene, og de er sjove. Hvis min kone og jeg tager alene afsted, keder vi os. Turene med Elmelund giver noget fællesskab”.

 

Tre år på Elmelund ledte til et selvstændigt liv, godt arbejde og et helt særligt fællesskab  

Til hverdag arbejder Henrik i XL-BYG. Der har han været siden den indlagte praktik i Elmelunds STU-tilbud. Da Henrik startede i praktikken, var det svært at tage initiativ og administrere arbejdsopgaverne. Men med hjælp fra en god arbejdsplads og medarbejderne på Elmelund kom han hurtigt efter det. I dag strukturerer han selv sin dag og har nemt ved at tage initiativ til opgaverne.

”Elmelund var tre gode år i mit liv, og jeg vil anbefale andre unge at gå den vej. Jeg kom fra en efterskole og var ikke helt klar til at komme ud og bo for mig selv. Elmelund er en fantastisk mulighed for unge mennesker til at komme ud og finde et arbejde, komme i praktik, lave mad og lære at styre økonomi. Det var jeg ikke selv så god til dengang, så det hjalp de mig meget med. Det er et godt sted, og der er et meget socialt fællesskab”.

Henriks anbefaling udspringer af den udvikling, han selv har gennemgået i STU-tilbuddet. Selvom det er mange år siden, er støtten fra medarbejderne og fællesskabet med de andre unge stadig meget nærværende i Henriks bevidsthed. Der er noget særligt ved at være ’elmelunder’. Her holder man sammen og sørger for hinanden. Det er fællesskabet, der er det centrale, pointerer Henrik, men der er også plads til, at man kan trække sig, når man har brug for det. Og så handler det om den helt særlige mentalitet, der er hos medarbejderne.                                                                                                                                                                                 Man mærker det straks, når man bliver taget imod ved Elmelunds mange bofællesskaber. Ligesom den unikke og fredfyldte natur, som omgiver Elmelunds beskæftigelses- og uddannelsestilbud, emmer medarbejderne af en smittende ro og robusthed. Det er denne særlige tilgang til hinanden og til udfordringerne, som står klart for Henrik, og det slipper man ikke lige.

”Elmelund har succes med at hjælpe unge, fordi de er rigtig gode til det de gør, og fordi de er søde. De har hjulpet mig til den, jeg er i dag, og det skal de have stor tak for”.

 

Artiklen indgår i vores årsskrift 2019. Læs årsskriftet her.