Online fællesskab rækker ud mod ensomme unge under Corona

Af praktikant ved Jysk børneforsorg/Fredehjem, Caroline Louise Ellemann Haurum.

Fællesskabet har haft særlige udfordringer under COVID-19, hvor hele Danmark i marts blev lukket ned. Herunder også Jysk børneforsorgs’ frivilligdrevne tilbud. Med hjælp fra en donation fra TUBORGFONDET blev det muligt at skabe online aktiviteter på tværs af de frivilligdrevne tilbud.

Har Coronakrisen også været svær for dig? Det har den været især for de sårbare grupper i befolkningen. Igennem de sidste måneder har Jysk børneforsorg/Fredehjem med deres frivilligdrevne fællesskaber skabt online fællesskaber på tværs. HUSRUM, MOVE Boulevarden, Café Cool og Klub Glad har mødtes online til fællesskaber, ledet af koordinatorer og frivillige. MOVE Boulevarden har afholdt online fællesskaber, hvor de bl.a. har lavet lækre desserter sammen hver for sig foran skærmen. De frivillige agenter i MOVE Boulevarden kørte en dag rundt til de unge med friske jordbær og koldskål, og om aftenen blev det nydt online, mens de unge og de frivillige agenter sad hver for sig.

I HUSRUM, som er fællesskab for sårbare og ensomme unge i Aarhus, har frivilligkoordinator Anja Brødbæk prøvet at skabe de aktiviteter online, som også hittede fysisk blandt de unge før coronakrisen. ¨Vi har taget udgangspunkt i de fysiske fællesskaber før coronakrisen, og hvad der hittede der. Så har vi lavet det online under coronakrisen. F.eks. brætspil, madlavning, banko mm var noget af det, som var mest populært, da vi kunne mødes fysisk, og disse aktiviteter har vi skabt online.’’ Det var en ung deltager fra HUSRUM, som henvendte sig til Anja Brødbæk, om det ikke var muligt at spille et spil sammen online. Det fik Anja Brødbæk arrangeret, og derefter blev idéen om at mødes til online fællesskaber luftet for landssekretæren ved Jysk børneforsorg/Fredehjem, Marie Nyegaard, som også tog idéen om online fællesskaber til sig. Da Tuborgfondet åbnede for ansøgninger til deres ”akutpulje”, var Jysk børneforsorg/Fredehjem heldig at modtage 89.900 kr. til at videreskabe online fællesskaber i de frivilligbaserede tilbud.

Mange danskere blev i starten af marts hjemsendt fra job og studie. For nogle af de unge i HUSRUM, har det fysiske fællesskab i HUSRUM været stedet, hvor de før fik det sociale samvær ved siden af job eller studie. Hvis ikke Jysk børneforsorg/Fredehjem havde skabt online fællesskaber og aktiviteter, så kunne disse sårbare unge have haft en tilværelse uden menneskelig kontakt og nærvær i mange uger under nedlukningen af Danmark: ’’Det betyder alt for dem, der har været med. Nogle af de unge har været hjemsendt fra arbejde og studie og har ikke haft kontakt med andre under coronakrisen. Nogle sidder i den samme situation og har ikke job eller studie og er dermed meget isoleret. De har HUSRUM som et vigtigt fællesskab med andre mennesker. Så for dem er det glædeligt, at de kan få et fællesskab online. Tog vi online fællesskab fra dem, så ville de måske slet ikke have nogle fællesskaber tilbage. Derfor har vi også under coronakrisen øget antallet af gange, vi mødes online om ugen, da de unge synes om at mødes online til sjove og hyggelige aktiviteter’’ fortæller Anja Brødbæk om sit syn på, hvilken betydning de online fællesskaber har haft for de unge i HUSRUM.

Selvom HUSRUM´s sociale aktiviteter har været aktiviteter, som er skabt ud fra, hvad de unge kunne lide at lave sammen i fællesskabet fysisk før coronakrisen, så har det alligevel været en udfordring at få alle med bag skærmen. Anja Brødbæk har et muligt bud på det:  ”Jeg tror det skyldes, at vores målgruppe har det svært socialt, og det tilfører en ekstra udfordring at skulle mødes online. Det er svært at forestille sig, hvordan et møde online bliver, og det skaber usikkerhed hos den unge. Det er et bud. Vi ser også, at nogle har svært ved at tale i telefon, og så kan det være svært at komme online med blandt andet skærmbillede”.

Alt i alt ser Jysk børneforsorg/Fredehjem det som en succes med de online fællesskaber som alternativ til de fysiske fællesskaber. Anja Brødbæk tror dog ikke, at det vil overgå glæden ved at mødes fysisk, men hun tror, at der for  Jysk børneforsorg/Fredehjem kan være en fremtid for nogle online aktiviteter: ¨Jeg tror ikke de foretrækker de online fællesskaber, men jeg tror, at vi online kan gøre noget på tværs af byer med fællesskaber¨ siger Anja Brødbæk.

¨Fællesskab på afstand¨ projektet er en akutpulje fra Tuborgfondet, som er opstået på baggrund af COVID-19. Akutpuljen skal være med til at sikre fællesskaber under COVID-19.

Du kan følge Jysk Børneforsorg/Fredehjem på Facebook og Instagram.