Seksualvejledning er også for unge med en kognitiv funktionsnedsættelse

Temadag om seksualitet på Elmelund

Sammen med SUMH (Sammenslutningen af Unge med Handicap) sætter vi fokus på seksualundervisning for unge med handicap, for behovet er enormt.

Uge Sex sætter år efter år køn, krop og sex på skoleskemaet for landets skoleelever, men unge med f.eks. autisme ADHD, udviklingshæmning og hjerneskade risikerer at blive glemt, selvom de også har et stort behov for seksualundervisning. 

Seksualundervisning har siden 1970 været obligatorisk i grundskolen, men det er fortsat ikke tilfældet på landets bosteder og STU’er. Derfor har vi sammen med SUMH dedikeret vores medier i Uge Sex til at oplyse om undervisning, og nogle af de temaer, som rør sig hos de unge. 

Med en kognitiv funktionsnedsættelse har man ofte svært ved at aflæse sociale koder og mærke og forstå både egne og andres grænser, følelser og behov. Det betyder, at langt flere i gruppen kan komme galt afsted. En undersøgelse fra VIVE i 2017 viste, at unge med ADHD har 90 procent større risiko for at blive udsat for et seksuelt overgreb end andre unge, og unge med autisme er i 40 procent forhøjet risiko.

Unge med funktionsnedsættelser vil virkelig gerne tale om seksualitet og kærlighed. De lytter med åbenhed og nyder at få lov til at dele intime emner og stille spørgsmål, de ikke har lyst til at tale med venner, forældre eller pædagoger om i det daglige. Det er vi nødt til at tage alvorligt. Vi kan ikke være bekendt at lade en mindre gruppe af unge i stikken på et område så basalt som det seksuelle. ”Vi skal huske på, at alle mennesker har en seksualitet”, siger Anne Pretzmann pædagog og seksualvejleder på Elmelund. I hele Uge Sex bidrog unge på Elmelund med at sætte fokus på grænser, prævention, parforhold og alt der imellem med fine oplysende videoer, som du kan se lige her. 

Sidste år lancerede SUMH appen: Ligelyst, som består af seksualundervisning for unge med handicap. Appen og det tilhørende materiale har en række konkrete forslag til, hvordan man kan tale om krop, kærlighed og sex. LigeLyst skal hjælpe fagpersoner med at sætte seksualitet på dagsordenen og giver unge med f.eks. autisme, ADHD, udviklingshæmning, hjerneskade og CP en god start på seksuallivet. Du kan finde materialet her. 

 

Du kan læse mere om Elmelunds arbejde med sætte seksualundervisning på skemaet og om appen LigeLyst i vores magasin Fællesskabet